Gül Böreği

22 Nisan 2015 Çarşamba


Malzemeler:
5 adet yufka

Yufkanın üzerine sürmek için:
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 silme çay kaşığı tuz

İçi için:
600 gr. köftelik kıyma (yemeklik kıyma çok yağlı olduğu için bunu kullanıyorum.)
1 adet kuru soğan(ayıklanmış,yıkanmış ve rendelenmiş ya da robotta çekilmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası (Ben "Tat- Köy domates salçası"kullanıyorum. Çok lezzetli bir salça)
1 silme çay kaşığı tuz
Çay kaşığının ucuyla karabiber

Böreklerin üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Öncelikle, çukur orta boy bir tencereye kıyma koyulur ve yağ ilave etmeden, 4-5 dakika ,ara ara karıştırarak, kısık ateşte kavrulur. Soğan eklenir ve 3-4 dakika ara ara karıştırılarak kavrulur. Salça ilave edilir, 1-2 dakika kavrulur. Baharatlar eklenir ve ocak kapatılır.
Yufkanın üzerine sürülecek malzemeler bir kapta biraraya getirilerek hazırlanır.
Böreklerin üzerine sürülecek malzemeler de ayrı bir kapta biraraya getirilerek hazırlanır.
Yufka tezgaha serilir. Artı şeklinde kesilerek dört eşit parçaya ayrılır. Bu parçalardan bir tanesi alınır. Üzerine, yufkanın üzerine sürülecek malzeme karışımı, fırça yardımıyla sürülür. (Üst kısmın her yerine fırçayla bir kere sürülür.) Kıymalı harç geniş olan kısma, kenardan biraz içeride kalacak şekilde ince bir şerit halinde dökülür. Yufkanın yan kısmı, kıymanın üzerine biraz kapatılır. Böylece yan tarafları kapatılmış olur. Daha sonra geniş kenar, kıymanın üzerine kapatılarak rulo şeklinde yuvarlanır. (sigara böreği gibi) Bir uç içeri kıvrılarak rulo bunun çevresine sarılır.Diğer yufkalar da bu şekilde hazırlanır. Yufkalar hazırlanırken fırın da ısıtılmaya başlanır. Kenarları yüksek bir tepsiye yağlı kâğıt serilir. Börekler dizilir. Böreklerin üzerine sürülecek karışım, fırça yardımıyla sürülür. Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırının kapağı açılır bir iki dakika bekletilip nihalenin üzerine alınır. Çok nefis bir börek oluyor. Tavsiye ederim.
Afiyet bal şeker olsun.













0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino