Kemik Suyuna Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası

5 Mart 2015 Perşembe


Malzemeler:(6kişilik)
Kemik suyu için:
1 adet patates (ayıklanıp ikiye kesilmiş)
1 adet kuru soğan (ayıklanmış)
1 adet havuç(ayıklanmış ve ikiye kesilmiş)
2-3 diş sarımsak (ayıklanmış)(Çorbanın tadını biraz işkembe çorbasına benzetiyor. Eklenmeyebilir.)
2-3 adet ilikli kemik
Su

Çorba için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kepçe tel şehriye(diğer şehriye çeşitleri de koyulabilir.)
1,5 silme tatlı kaşığı tuz(Baharatların miktarı ve çeşidi isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)
Karabiber ve kırmızı toz biber(Kızım acı yiyemediği için ben katmıyorum. Ama siz 1/2 çay kaşığı kadar katarsanız çok daha lezzetli olur.)

Terbiyesi için :
1limonun suyu
1 yumurta

Yapılışı:
Yaklaşık 5 litre alan bir tencereye ,kenarından iki üç parmak mesafe kalacak şekilde su koyulur. Ve patates, soğan, havuç, sarımsak eklenir. Orta ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca içine ilikli kemikler atılıp 45dk.- 1 saat pişirilir. Suyu azalınca kaynak su eklenip 10-15 dk. daha kaynatılır.
Ayrı bir küçük tencerede yağlar eritilir. Şehriye eklenip, şehriyelerin rengi dönene kadar, kısık ateşte, 4-5 dk. karıştırarak kavrulur. Ocaktan alınıp kemik suyunun olduğu tencereye dökülür. Şehriyeler yumuşayana kadar , orta ateşte, yaklaşık 15 dk. kaynatılır. 
Başka bir kapta yumurta ile limonun suyu karıştırılarak terbiye yapılır. Çorbadan kaşıkla alınıp terbiyeye katılarak hızlıca karıştırılır. Bu şekilde 4-5 kaşık çorba, terbiyeye karıştırılarak terbiye ısındırılır. Ve bu şekilde ısındırılan terbiye, yine yavaş yavaş, karıştıra karıştıra çorbaya katılır. Yaklaşık 5 dk. daha pişen çorbaya tuz eklenip; altı kapatılır.
Çocuklar için de faydalı olan bu çorbayı, hastalıkta sağlıkta afiyetle yiyebilirsiniz. Çok sık pişirdiğim favori çorbalarımdandır.
Afiyet olsun.
Kavrulmuş şehriyeler


0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino