Püf Noktası

  • Mantarların pişerken kararmaması için, tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz. Ayrıca mantarları muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın. Plastik torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur.
  • Mantar sotelerken tencerenin kapağı açık olursa hem suyunu vermez, biraz da limon sıkarsanız kararmasını önler.
  • Patateslerin haşlarken dağılmaması ve daha lezzetli olması için suyuna bir kaşık sirke ilave edin.
  • Et pişirirken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun.
  • Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanları soymadan bir fincan sirkeyi üzerlerine serpip biraz sallayın.
  • Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
  • Soğan kokusunu elinizden çıkartmak için, evvelden haşladığınız patatesi, mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokuyu alıp götürecektir.
  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.
  • Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
  • Maydanozlarınızı uzun süre buzdolabında aynı tazelikte koruyabilmek için, bir kavanoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın.
  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
  • Katı yumurtayı on dakikadan fazla haşlamayın. Fazla haşlanan yumurtanın sarısı siyahlaşır ve dilimlerken dağılır.
  • Kesik limonun kurumasını önlemek için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin.
  • Çorbanız çok tuzlu olduysa, bir patatesi dörde bölerek içine atın. Patatesler pişince yemeğin tuzunu da emecektir.
  • Yumurtalı bulaşıklar ılık suyla yıkanmalıdır. Çünkü yumurta kokusu ılık suda daha çabuk yok olur.
  • Bayat ekmekleri ziyan etmemek için, ufalayıp, hava almayacak şekilde bir naylon poşete koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Köftelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra soğutarak bir kavanoza koyup çorbalarda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de mümkündür. Ayrıca bayatlamış ekmeklere yeniden tazelik kazandırmak için üzerlerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5- 10 dakika fırınlamak yeterlidir.
  • Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız. Özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Bıçağınızın ucunu biraz ateşe tutarsanız daha kolay kesilir.
  • Limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.
  • Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta bir çay bardağı su ve iki çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.
  • Lahananın kötü kokusunu önlemek için, lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur.
  • Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayın. Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.
  • Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını iki, üç damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
  • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
  • Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu kavanozun içine bir, iki tane kesme şeker koyun.
  • Tuzluklarınız tıkanıyorsa, tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz.
  • Buzdolabınız bozuldu ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun ve içine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın, yeterince soğuyacaklardır.
  • Ceviz lekesini elinizden çıkartmak için, eller önce bir, iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
  • Bakır kaplarınızın parlaması için, bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp kaplarınızı ovun. Bakır kaplarınız pırıl pırıl olur.
  • Yağlı şişelerin temizlenmesi için, önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlayın. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edin. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
  • Mutfakta tıkalı lavaboları açmak için, kaynar sodalı suyu tıkalı delikten dökün. Tıkalı yer hemen açılacaktır.
  • Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamamböceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için, bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebentin sürmek kesin yoldur.
  • Sıkışmış kapağı açmak için kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız kolayca açılır. Veya kaynar su dolu kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Birde kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da sıkışan kapakları açabiliriz.
  • Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üzerine tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir.
  • Beşamel sos hazırlarken, ateşten alınmasına yakın içine ceviz, adaçayı ya da nane atılan beşamel sosun lezzeti güzelleşir.
  • Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz.
  • Jöleyi kalıptan kolay çıkartmak için, jöle yaptığınız kabı soğuk suyla yıkayıp içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüldüğü takdirde, jöleyi kalıptan çıkarmak kolaylaşır. Kalıp sıcakken etrafına ıslak havlu sararak bir, iki dakika bekletmek de iyi bir çözümdür.
  • Portakalın suyunu iyice çıkartmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.
  • Dondurulmuş gıdalar çözülürken sıcak ortamda bulundurulmamalı. Bakteri ve mikrop üremesine neden olacak bu uygulama yerine, buzdolabının an alt rafında kendi kendine çözdürmeye bırakmak daha doğru olur.
  • Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz.
  • Patates pürenize değişik bir koku vermek için, içine bir miktar hindistan cevizi atabilirsiniz.
  • Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
  • Taze patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
  • Eğer limonu kullanmadan önce bir dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz suyundan daha fazla faydalanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde yuvarlayarak kesmeniz.
  • Bazı hamur işlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir. Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve kurur. Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle örtmeye özen göstermelisiniz.
  • Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.
  • Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız etleri, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı ile ovun. Minimum 3, 4 saat ama en mükemmeli 1 gün buzdolabında bekletip daha sonra pişirin.
  • Sebzelerin pişerken vitaminini kaybetmemesi için, sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak, az miktarda tuzlu suda kısa sürede pişirmek gereklidir. Ayrıca en iyi pişirme şekli buharda pişirmektir. Sebzeleri uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız.
  • Balık alırken taze balığı seçmek önemlidir. Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur. Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir.
  • Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız, kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Yumurtaları ıslak bıçakla kesin.
  • Soslu makarnayı ısıtırken dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.
  • Patateslerin filizlenmesini önlemek için, patatesleri kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Ayrıca patates torbasına atacağınız bir adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir.
  • Sarımsağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarımsağı bir seferde soyun. Sonra da zeytinyağı dolu bir kavanoza atıp, burada saklayın. Bu şekilde hem uzun süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz.
  • Özellikle makarna ve hamur işlerine çok yakışan peyniri kolayca rendelemek için, buzluğa koyup 15 dakika bekletin. Bu işlemin ardından rendelemek oldukça kolaylaşacaktır.
  • Maydanozu yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin. Çünkü pişmiş maydanoz hem acımsı bir tat kazanır, hem de vitaminini kaybeder.
  • Kızartma yaparken yağın sıçramaması için, kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam yağ katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz.
  • Salçanız çok ekşi olduysa, kavanozun içine bir adet havuç rendeleyin. Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir aroma katacaktır.
  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını gidermek için, yemek yapmadan önce fırının ortasına yarısı sirke, yarısı su ile doldurulmuş tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
  • Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yakasına beyaz sabun sürün ve 15 dakika bekletin.
  • Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve koyarsanız tadı çok daha değişik olur.
  • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk pişer, hem de lezzetli pişer.
  • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine 1 çay kaşığı tuz atın. (tatlı,tuzlu fark etmez.)
  • Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
  • Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
  • Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz, hem de kolay hazmedilir.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Un ile beraber çöpler de düşer.
  • Buzdolabınızın iyi soğutması için, içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.
  • Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.
  • Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
  • Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.
  • Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
  • Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
  • Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için, zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.
  • Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.
  • Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.
  • Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.
  • Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun.
  • Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde, buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.
  • Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.
  • Marulların uzun süre taze kalması için, bir saat, su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
  • Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
  • Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün.
  • Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.
  • Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.
  • Masa örtüsü üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için, bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
  • Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.
  • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.
  • Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiyi lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin ve sonra nemli bir bezle incelticiyi silin.
  • Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
  • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
  • Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlaklığını kaybedebilir. Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
  • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.
  • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
  • Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.
  • Pişirirken tencerenin dibi tuttuysa bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız (benmari usulü) pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
  • Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
  • Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
  • Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir çatal ile deliniz ya da bıçakla çizikler atınız.
  • Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
  • Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
  • Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.
  • Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.
  • Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.
  • Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
  • Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.
  • Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.
  • Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
  • Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.
  • Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.
  • Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
  • Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
  • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
  • Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
  • Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
  • Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
  • Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
  • Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.
  • Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.
  • Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
  • Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.
  • Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
  • Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.
  • Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.
  • Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.
  • Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
  • Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.
  • Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.
  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.
  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edeceksiniz.
  • Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
  • Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
  • Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.
  • Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
  • Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleri de sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
  • Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.
  • Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.
  • Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
  • Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.
  • Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.
  • Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.
  • Elden sarımsak, soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino