Arnavut Ciğeri

12 Mart 2015 Perşembe



Malzemeler:
Fırında patates kızartma için:
2 adet büyük boy patates(ayıklanıp küçük küp doğranmış)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Ciğer kavurma için:
500 gr. küçük doğranmış dana ciğer(yıkanmaz)
2 çay bardağı un
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı kırmızıtozbiber
1 su bardağı ayçiçek yağı
1/2 su bardağı zeytinyağı

Serviste:
1 adet büyük boy kuru soğan(ayıklanıp piyazlık doğranmış, mor soğan tercih edilir.)
1/2 çay kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz yaprağı
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Küp doğranmış patatesler, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılıp tepsiye koyulur. Önceden ısıtılmış 200°C de fırında yaklaşık 30 dk. pişirilir.(Patatesler kızarıncaya kadar)
Tavaya yağlar koyulup kızdırılır.(Harlı ateşte) Bu arada başka bir kapta un ve baharatlar karıştırılır. Ciğerler, bu baharatlı una atılıp önce sallanarak una bulanır. Una bulanmamış yerler varsa bu kısımlara baharatlı undan serpme yapılır. Ciğerler kızgın yağa atılmadan; üzerlerinde fazla un kaldıysa, ciğerler hafif silkelenir ondan sonra kızgın yağa atılır. Sık sık karıştırılarak yaklaşık 4-5 dk. kızartılır.(Kapağı açık)Ve ocağın altı kapatılmadan, havlu kâğıt serilmiş çukur tabağa alınır.(Yağ çekmemesi için)Havlu kağıt yağı çekince, ciğerlerin altından alınır. Fırında pişen patatesler ciğerlere katılır. Bir başka tabakta, piyazlık doğranmış soğanlar tuz ile ovulur, yumuşatılır. Patatesli ciğerin ilk sıcaklığı geçince; tuzla ovulmuş soğanlar ve kıyılmış ya da didiklenmiş maydanoz da patatesli ciğerin içine katılır. Kızım yiyemediği için ,ben kırmızıpulbiber koyamıyorum. Siz bu tabağa ,isteğinize göre (1 silme tatlı kaşığı gibi) kırmızıpulbiber koyarsanız, nefis ötesi bir lezzet oluyor. Bir Arnavut kızı olarak; çok sevdiğim ve sık sık pişirdiğim bu tarifi muhakkak denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.:-) 
Fırında patates yapınca yanına mutlaka biber de koyuyorum.
   

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Sakatatların içinde bir tek ciğeri sevmem ama bu muhteşem yemeği yemiş olsaydım eminim beğenirdim gibi geliyor bana.

T.B.SOYLU dedi ki...

Sevgili Seda hanım, öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sizi anlıyorum.Ciğeri herkes sevip yiyemeyebiliyor. Ama ciğerler küçük doğranıp,piştikten sonra patates ve soğanla karıştırıldığında, lezzeti gerçekten çok farklı oluyor. Umarım tarifimi birgün dener ve siz de ciğer yemeyi sevenlerden olursunuz.Sevgilerimle...

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino