Çılbır(Yoğurtlu yumurta)

27 Mayıs 2015 Çarşamba



Malzemeler:(2 kişilik)
2 yumurta
1 lt. su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke

Sosu için:
1 su bardağı yoğurt
Çay kaşığının ucuyla tuz
1 diş sarımsak(Eğer yoğurda sarımsak eklenecekse, sarımsak çay kaşığının ucu kadar tuz ile dövülür. Bu durumda yoğurda tuz katılmaz.)
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
Nane
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Derin bir tencereye su koyularak ocağa alınır. Su kaynayınca tuz ve sirke eklenir. Ocak orta ateşten biraz kısığa getirilir. İçine ilk yumurta suya yakın mesafeden direkt olarak kırılır. Karıştırmadan yaklaşık 3 dk. haşlanır.(ben yumurtanın sarısını kayısı kıvamında sevdiğim için 5 dk. haşlıyorum.) Daha sonra delikli bir kepçe yardımı ile yumurta sudan alınır.Diğer yumurtalara da aynı işlem uygulanır ve servis tabağına alınır.

Çılbırın sosu için, yoğurdun içine çay kaşığının ucuyla tuz koyulur. İsteğe göre dövülmüş 1 diş sarımsak da eklenebilir. Pürüzsüz olana kadar çırpılır. Servis tabağındaki haşlanmış yumurtanın çevresine ve üzerine gezdirilir.

Küçük bir tavaya tereyağı ve kırmızıpulbiber koyulur.Ocağa alınıp kızdırılır. Yoğurtlu çılbırın üzerine gezdirilir. İsteğe göre çılbırın üzerine nane de serpilerek servis edilir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) Nedir?

Su da yumurta pişirme yöntemidir. Aynı zamanda yoğurtlu yumurta da denir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yumurtalar olabildiğince alçaktan kırılmalı. Çok yukarıdan kırılırsa yumurta aklarının parçalanması ve sarısının dağılması gibi problemler olabilir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) yapılacağı zaman yumurtaların akları tamamen pişmiş, sarıları ise rafadan olmalı.

Çok lezzetli bir kahvaltı alternatifi oluyor. Üzerine yağ gezdirilmezse, yağsız, çok güzel bir diyet öğünü de oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino