Malzemeler:(4 kişilik)
500 gr. yıkanmış, kurutulmuş ve ayıklanmış taze bamya(superfresh de kullanılabilir.)
1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan(tercihen mor, ayıklanıp yemeklik doğranmış ya da robotta çekilmiş)
2 diş sarımsak(ayıklanıp ince kıyılmış)70-100 gr. kıyma( ben köftelik kıyma tercih ediyorum.)
2 adet domates(kabuğu soyulup rendelenmiş ya da robotta çekilmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası2 su bardağı sıcak su
Yaklaşık 15 damla limon suyu
Bir çimdik şeker
1,5-2 silme çay kaşığı tuz
Çay kaşığının ucuyla karabiber ya da kırmızıtozbiber
(Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)
Yapılışı:
Tencereye yağlar koyulur ve kısık ateşte eritilir. Soğan ve sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırılarak yaklaşık 3-4 dk. sotelenir. Kıyma eklenir ve ara ara karıştırarak yaklaşık 3-4 dk. sotelenir. ( Yemeğe kıyma yerine et katılacaksa; yanmaz, yapışmaz bir tava kızdırılır, içine kuşbaşı etler atılıp etlerin iki tarafı da mühürlenir. Yani, et ,suyunu salmadan etlerin dışları pişirilir. Sonra etler, soğan ve sarımsağın üzerine atılıp, biraz su eklenerek pişirilir. Ve diğer işlemlere geçilir.) Domatesler eklenip, kısık ateşte, ara ara karıştırarak, yaklaşık 10 dk. sotelenir.Salça eklenir ve ara ara karıştırarak, yine kısık ateşte, yaklaşık 2-3 dk. sotelenir. 2 su bardağı sıcak su, yaklaşık 15 damla limon suyu, bir çimdik şeker, tuz ve karabiber eklenir. Ocak orta ateşe getirilir. Tenceredekiler kaynayınca bamyalar eklenir. Yine kaynamaya başlayınca, ocak kısık ateşe getirilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 20 dk. pişirilir. Yemeğin altı kapatılır.( Yemek hemen yenmeyecekse, soğuyunca suyunu çekiyor; yemeği tekrar ısıtmadan, yaklaşık 1 su bardağı kadar su eklemek gerekiyor.) Bamyayı tabağa koyunca maydanozla süsleyebilirsiniz. Biz bu yemeğe bayılıyoruz. Umarım siz de beğenirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder