Yeşil Mercimek Yemeği

23 Şubat 2015 Pazartesi


Malzemeler:
(4 kişilik)
1 su bardağı yeşil mercimek(akşamdan yıkanıp sıcak suya yatırılmış)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan(orta boy,küp doğramış ya da robotta diş diş kalacak kadar çekilmiş)
2 adet domates(orta boy, küp doğranmış ya da robotta diş diş kalacak kadar çekilmiş)
2 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı erişte
1 silme tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber (baharat miktarı ve çeşidi isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)
Su

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılan yeşil mercimeğin suyu sabah süzülüp; birkaç defa daha yıkanır. (Eğer akşamdan ıslatmayı unuttuysanız sabah ıslatıp 5-6 saat sonra da yemeği  yapabilirsiniz.)
Zeytinyağı ve tereyağı tencereye koyulup ısıtılır.Soğan eklenir.Soğanlar orta ateşte, 3-4 dakika ,kendinden geçinceye kadar karıştırarak kavrulur.Domatesler eklenir. Onlar da soğanlarla beraber ,4-5 dakika, domatesin rengi değişene kadar karıştırarak kavrulur. Salça eklenir. O da, 1-2 dakika karıştırarak kavrulur. Yeşil mercimek eklenir ve yemeğin üzerini geçecek kadar ılık su koyulur.( Musluktan ya da damacanadaki sudan)Kapağı kapatılır ve orta ateşte, ara sıra karıştırarak pişirilir. Karıştırırken suyunu çekip çekmediğine de bakılır. Çekmişse ki çekecektir, yine mercimeği geçecek kadar SICAK su koyulur. (yaklaşık 1 su bardağı kadar)Mercimeklerin rengi koyulaşmaya başlayınca,(bir iki tane içinden alınıp yumuşaklığı kontrol edilebilir.) erişte eklenir. Erişteler de yumuşayana kadar, yaklaşık 5-10 dakika, ara sıra karıştırarak pişirilir.Yemek yine suyunu çekecektir, yemeğin üzerini geçecek kadar yine SICAK su eklenir. Baharatlar eklenir. Yemeğin altı kapatılır. 
Yemeği daha sonra servis edecekseniz ,soğuduktan sonra suyunu çekebilir. Yemeği ısıtmadan,yine yemeğin üzerini geçecek kadar, 1-2 su bardağı ılık ya da sıcak su koyulmalıdır. Yemeği karıştırarak suyu eklemeniz, yemeğe çok fazla su koymanızı engelleyecektir. 
Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino