Fırında Kıymalı Beşamel Soslu Karnabahar

18 Şubat 2015 Çarşamba


Malzemeler:
 1 adet küçük boy karnabahar
2 adet havuç ( yarım cm. kalınlığında halka doğranmış)

Haşlama suyu için:
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı süt( Haşlama kokusunun azalması ve karnabaharın beyaz kalması için)

Kıymalı harç için:
1yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan( ben robotta çekiyorum.)
100 gr. kıyma ( ben köftelik kıyma kullanıyorum. Daha az yağlı oluyor.)
1 yemek kaşığı salça
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Seçilen karnabaharın sığacağı büyüklükte bir tencereye, karnabaharların üzerini geçecek kadar su koyulur. Su kaynayınca içine tuz, sirke, süt koyulur. Yıkanmış karnabahar da tencereye koyulur. Karnabaharın büyüklüğüne göre, çatal batırılarak kontrol edilerek de haşlanır. Karnabahar ~ 10 dk. haşlandıktan sonra havuçta haşlanması için tencereye katılır. Benim yaptığım karnabahar ~ 20 dakikada haşlanıyor. Haşlanan karnabahar tencereden çıkartılıp ılınmaya bırakılır. 
Bir tavaya zeytinyağ koyulur. Soğanlar 3-4 dakika kavrulur. Üzerine kıyma eklenir. Kıymanın rengi dönene kadar pişirilir. Salça, tuz, karabiber de ilave edilip altı kapatılır. 
Dikdörtgen ya da kare borcama , haşlanmış karnabahar büyük parçalar halinde kesilerek koyulur. Pişen kıymalı harç da borcama dökülür. Karıştırılır. Bir tencerede ,beşamel sos için tereyağ eritilir. Un eklenip, unun kokusu çıkana kadar kaşıkla karıştırılarak kavrulur. Sütte bunun üzerine yavaş yavaş ,devamlı hızlıca karıştırılarak ilave edilir. Buna dikkat edilmezse topaklanma olur. Orta ateşte, sosun kıvamı koyulaşana kadar karıştırmaya devam edilir. Tuz eklenir ve altı kapatılır. Borcamdaki karışımın üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.




0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino