Güveçte Somon Balığı

11 Kasım 2015 Çarşamba


Malzemeler:
1 kg. Norveç somon balığı(dilimlenmiş)
4 adet sivribiber (ince doğranmış)
6 diş sarımsak(ayıklanıp ince doğranmış)
4 adet orta boy domates(ayıklanıp küçük küp doğranmış)
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıcak su
Çay kaşığının ucuyla karabiber

(Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Balıklar yıkanıp yassı bir güvece dizilir.( Seramik fırın kabı,borcam ya da balık şeklindeki güveçlere porsiyonluk da hazırlanabilir.) Üzerlerine tuzlukla biraz tuz serpilir. Yağ koymadan, 180°C önceden ısıtılmış fırının fanlı modunda, orta rafta, yaklaşık 40 dakika pişirilir. Bu arada bir kaba doğranmış domates, sarımsak, biber ve tuz katılır. Domateslerin sululuk durumuna göre, 1 çay bardağı sıcak su da eklenir. Karıştırılır. Balıklar pişince fırından çıkarılır. Hazırladığımız sos, balıkların üzerine dökülür. Tekrar fırına verilir. Yaklaşık 25 dakika daha pişirilir. İstenirse fırından çıkarmadan 10 dakika kadar önce, balıkların üzerine kaşar peynir rendesi de serpilebilir.
Mükemmel bir balık ziyafeti istiyorsanız mutlaka deneyin. Nefis oluyor.
Afiyet bal şeker olsun.






Damla Çikolatalı Cupcake

10 Kasım 2015 Salı


Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
6 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 fiske karbonat
4-5 yemek kaşığı damla çikolata

Yapılışı:
Bir kapta, yumurtalar ve şeker, mikserin yüksek devrinde iyice çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurtta eklenip mikserle çırpmaya devam edilir. Diğer bütün malzemeler ayrı bir kaba elenir ve çok fazla havası kaçırılmadan yavaşça kaşıkla karıştırılır. Diğer karışıma eklenip spatula ile yavaşça karıştırılır. Cupcake kalıpları yağlanıp unlanır. Unun fazlası silkelenir. Kek harcı, kalıplara, yaklaşık 1 cm. boşluk kalacak şekilde kaşıkla dökülür. Önceden 180°C ye ısıtılmış fırının orta katında, fanlı modda 20 dakika pişirilir.
Pastaneden alınmış bir kek kadar lezzetli oluyor. Nefis bir cupcake. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun. 



Sodalı Karnabahar Kızartması


Malzemeler:
1 orta boy karnabahar (Yıkanmış)
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı sirke
1 dilim ekmek

Sos için:
2 yumurta
1 su bardağı un
1 şişe sade maden suyu
1 silme çay kaşığı tuz

Kızartmak için:
Ayçiçek yağı ( Tavayı yaklaşık 2 cm. derinliğinde dolduracak kadar.)

Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt (3 su bardağı yoğurt ile karıştırılmış , 3 diş dövülmüş sarımsak)
1 yemek kaşığı tereyağında biraz kavrulmuş 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 1 silme tatlı kaşığı domates salçası

(Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Karnabaharın sığacağı bir tencereye su koyulur. Su kaynayınca içine tuz, süt ve sirke koyulur. Karıştırılır. Karnabahar ve ekmek de eklenir. Kapağı açık olarak haşlanmaya bırakılır. Ocağın büyük gözünde, orta ateşte yaklaşık 25 dakika haşlanır. (Karnabaharın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişebilir. Çatalı  batırdığınızda rahatça içine giriyorsa, pişmiş demektir. Ya da karnabaharın ucundan çatalla bir parça alıp yiyerek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.:-)  ) Haşlanır haşlanmaz sudan çıkarılarak boş bir kaba alınır. Soğumaya bırakılır.
Sos için , yumurtaların sarıları derin ve geniş bir kaba, beyazları da küçük bir kaba alınır.Kısacası, yumurtaların sarıları ve akları ayrılır. Yumurtaların beyazları, kar gibi köpük köpük oluncaya kadar, mikserle yaklaşık 5-6 dk. çırpılır. Kabı ters çevirdiğimizde akmamalı, dökülmemeli. Yani kaba yapışmalı. (Krem şanti gibi olmalı.)
Yumurtaların sarıları çırpılır. İçine maden suyu eklenir. Birden köpürüyor. Bu nedenle kabınızın derin olması önemli. Daha sonra içine un elenir, tuz katılır. Sadece un karışıncaya kadar, mikserin düşük devriyle çırpılır. Ayrı bir kapta köpük haline getirilmiş olan yumurta beyazları, diğer karışıma, azar azar eklenerek spatula ile yavaşça karıştırılır. Sos pütürlü olmamalı ama havasının kaçırılmamasına da dikkat edilmelidir.
Bu arada ılınmış olan karnabahar, çiçeklerine ayrılır. Hafif una bulanıp silkelenir.Arkasından sosa batırılarak bir kaba dizilir.
Diğer tarafta kızartma tenceresine bol sıvıyağ koyulur. Altı yakılarak iyice kızdırılır. Kızan yağa, unlanıp sosa bulanan karnabaharlar atılır. Karnabaharlar önlü arkalı şişip, rengi sarı oluncaya kadar pişirilir. Kâğıt havlu serilmiş tabağa alınır. Kalan karnabaharlar da aynı şekilde pişirilerek yağı süzülünce servis tabağına alınır.
İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış salça ve kırmızı pul biber gezdirilerek de servis edilebilir. Karnabaharın tamamını hemen kızartmak istemiyorsanız, sosladıktan sonra üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabında 1 gün saklayabilirsiniz. Yumurtaların beyazlarını ayırmadan yaptığınızda da çok lezzetli oluyor.
Mutlaka denemelisiniz. Muhteşem oluyor.
Afiyet bal şeker olsun.


Fırında Tavuklu Karnıyarık

21 Temmuz 2015 Salı


Malzemeler:
3 patlıcan(Çizgili ayıklanmış. 1 yemek kaşığı tuz katılmış suda yarım saat bekletilmiş)
300 gr. küçük kuşbaşı doğranmış kemiksiz tavuk pirzola
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan(rendelenmiş ya da robotta kıyılmış)
2 diş sarımsak(ince kıyılmış)
2 adet sivribiber(ince kıyılmış)
2 adet domates(rendelenmiş ya da robotta kıyılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 silme çay kaşığı tuz
Çay kaşığının ucuyla karabiber
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

 Üzeri için:
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Yağsız tavaya küçük doğranmış tavuk pirzolalar koyulur. Kısık ateşte, yaklaşık 3-4 dk., ara ara karıştırılarak sotelenir. 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. Robotta kıyılmış soğan eklenir. Yaklaşık 1-2 dakika ara ara karıştırarak sotelenir. Sarımsaklar ve sivribiberler eklenir. Yaklaşık 1-2 dk. ara ara karıştırılarak sotelenir. Domatesler eklenir. Kısık ateşte ara ara karıştırılarak 4-5 dk. pişirilir. Salça eklenerek, kısık ateşte, ara ara karıştırılarak 1-2 dk. pişirilir. Baharatlar eklenir ve hemen ocak kapatılır. 
Tuzlu suda bekletilmiş çizgili soyulmuş patlıcanların(bütün halde) suyu sıkılarak borcama dizilir. Patlıcanların üzerini ıslatacak kadar zeytinyağı gezdirilir. Tuz, karabiber serpilir. Yağ ve baharatlar, elle patlıcanlara yedirilir. 200°C önceden ısıtılmış fanlı fırının orta rafında, yaklaşık 30 dk., patlıcanlar yumuşayana kadar pişirilir. Fırından çıkarılır. Bıçak yardımıyla patlıcanların üst kısmı yarılır. Patlıcanların içleri, çok derin olmayacak şekilde çıkartılır. Oyulan kısımlara 1 çay kaşığı kadar tereyağ koyulur ve patlıcanların içlerinde gezdirilir. Tereyağ eriyince tuz serpilir. İçleri, bolca ama taşmayacak şekilde, harçla doldurulur. 1 yemek kaşığı salça, 1 su bardağı suyun içinde çözdürülür. Yavaşça patlıcanların üzerinde gezdirilir. 180°C sıcak fırında, yaklaşık 15- 20 dk. daha pişirilerek servis edilir. İstenirse fırına vermeden patlıcanların üzerlerine domates dilimi, 2-3 cm. uzunluğunda kesilip açılmış sivribiber, rendelenmiş kaşar peynir de serpilebilir. 
Mükemmel ötesi bir lezzet oluyor. Patlıcanların fırınlanarak pişirilmiş olması sebebiyle de sağlıklı, hafif, çok güzel bir tarif. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.






Tavuklu Sebzeli Börek

9 Temmuz 2015 Perşembe


Malzemeler:(3 adet)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gr. kemiksiz kuşbaşı tavuk pirzola
2 diş sarımsak(kıyılmış)
3 adet sivribiber(kıyılmış)
1 büyük boy domates(minik küp doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 silme çay kaşığı tuz
Çay kaşığının ucuyla karabiber
200 gr. garnitür(havuç,patates,bezelye)
2 adet yufka

Üzerine:
1 yumurta sarısı
Zeytinyağı
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur. Kuşbaşı doğranmış tavuk pirzolar eklenir. Yaklaşık 5-6 dakika, orta ateşte, ara ara karıştırarak sotelenir. Sarımsaklar eklenir. 1-2 dakika, kısık ateşte ara ara karıştırarak sotelenir. Sivribiber eklenir. 1-2 dakika, ara ara karıştırarak sotelenir. Domatesler eklenir. 3-4 dakika, ara ara karıştırarak pişirilir. Salça ve baharatlar eklenerek,1-2 dakika ara ara karıştırarak pişirilir. Oda ısısındaki ya da sıcak garnitür eklenir. Karıştırılır. Tavanın altı kapatılır. Ilınmaya bırakılır. Bir yufka dörde bölünür.İlk parça kaseye serilir. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürülür. Diğer yufka dilimi bunun üzerine serilir. İç malzeme doldurulur. Karşılıklı yufkalar birbiri üzerine kapatılır.Fırçayla yağlanır. Ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyulur. 1,5 yufkadan oldukça doyurucu 3 adet börek çıkıyor. Üzerilerine fırçayla zeytinyağı ve yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180°C fırında , turbo konumunda, orta rafta, yaklaşık 30 dakika, böreklerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Çok lezzetli, doyurucu bir börek oluyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Afiyet bal şeker olsun.









Fırında Karides

6 Temmuz 2015 Pazartesi


Malzemeler:(2-3 kişilik)
Yaklaşık 350 gr. rende domates(yaklaşık 5 orta boy domates rendesi)
3 adet sivribiber(ince kıyılmış)
1/2 su bardağı su(biraz sulu sevdiğimiz için ben katıyorum. Domatesleriniz çok suluysa koymayabilirsiniz.)
400 gr. çözdürülmüş karides(taze karidesten yapılacaksa sirkeli suda haşlanmış ve ayıklanmış olmalı)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tereyağ
1 silme çay kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı rende kaşar peynir

Yapılışı:
Borcama zeytinyağı, domates, sivribiber, su, tuz, karides koyulur. Elle karıştırılır. İçine ve üzerine parça parça tereyağ koyulur. Önceden ısıtılmış 200°C fırının turbo konumunda, orta rafta, yaklaşık 20 dakika pişirilir. Üzerine rende kaşar serpilip, kaşar peynir kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirilip fırından alınır.
Çok lezzetli bir karides yemeği oluyor. 
Afiyet bal şeker olsun.



Mantar Mantısı


Malzemeler:(2 kişilik)
600 gr. mantarların şapka kısımları(Mantarların sapları kullanılmayacak.)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
1/2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
3 diş sarımsak
1 silme çay kaşığı tuz (sarımsakları dövmek için)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Tavaya zeytinyağı koyulur. Zeytinyağı ısınınca ince kıyılmış mantarlar tavaya atılır. Mantarlar kısık ateşte ara ara karıştırılarak sotelenir. Mantarlar su salmaya başladıktan sonra orta ateşe getirilerek, ara ara karıştırılarak, suyunu çekene kadar  yaklaşık 15 dk. pişirilir. Mantarlar ocaktan alınıp başka bir kapta soğumaya bırakılır. Başka bir kapta yumurta, galeta unu ve tuz karıştırılır. Mantarlar bu karışıma bulanır. Tavaya ayçiçek yağı koyularak kızdırılır. Mantarlar içine atılarak kızartılır. Kızarınca havlu kağıt serili tabağa alınarak fazla yağı süzdürülür.
Sarımsaklar 1 silme çay kaşığı tuzla dövülür. Yoğurtla karıştırılır.
Kızartılmış mantarlar tabağa koyulur. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Üzerine kırmızı pul biber eklenerek biraz köpürene kadar 5-6 sn. karıştırılır.
Tabaklardaki mantarların üzerindeki sarımsaklı yoğurdun üzerine kırmızı pul biberli tereyağı gezdirilir.
İnanılmaz hafif ve lezzetli bir yemek oluyor. Çok güzel bir sebze yemeği alternatifi. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


Kalamar Tava



Malzemeler:
350 gr. kalamar (taze ya da donuk)
1 silme çay kaşığı toz şeker
1 silme çay kaşığı karbonat
1 limonun suyu
1 şişe maden suyu
1,5 büyük çay bardağı un
1 silme çay kaşığı tuz
Tavayı yaklaşık 2 cm. derinliğinde dolduracak kadar ayçiçek yağı

Tarator sos:
3-4 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 diş sarımsak(dövülmüş)
3 yemek kaşığı yoğurdun susuz kısmı(mümkünse süzme yoğurt)
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme çay kaşığı tuz
(Biz tarator sosta ceviz pek sevmiyoruz. Ama siz istiyorsanız 2-3 tane dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.)

Yapılışı:
Bir kaba kalamar(donuk kalamar kullanılacaksa oda ısısına gelerek iyice yıkanmış), toz şeker, karbonat ve limon suyu koyularak yaklaşık 10-15 dk. iyice ovulur. Bu malzemeler biraz köpürecek. Bu gayet normal. Sonra üzerine maden suyu dökülür. (Maden suyu yerine 1 su bardağı süt de koyulabilir.Gayet hoş bir lezzet verir.)Hafifçe, elle bir iki kez karıştırılarak maden suyunun kalamarların arasına girmesi sağlanır. Kabın üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabına koyulur. En az 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir. 1 gün bekletmek kalamarların çok daha iyi bir şekilde terbiye edilmesini sağlayacaktır. Böylece kalamarlar daha yumuşak olacaktır.
Kalamarları buzdolabından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve kesinlikle yıkanmaz. Derin bir tavada yağ çok iyi kızdırılır. Kalamarlar bol ve kızgın yağda, tavanın dibine değmeden pişirilmelidir. Yoksa çok yağ çeker ve çıtır olmaz. Bir kaba un ve tuz koyularak karıştırılır. Kalamarlar oda ısısına gelince, hafifçe silkelenerek una batırılır. Hafif silkelenerek fazlalık unlardan kurtulup kızgın yağa bırakılır.2 dakika pişmesi yetelidir. 3 dakikadan fazla pişirilirse sertleşir ve lastik gibi olur. Kızgın yağa batırılan kalamarlar yağın sıcaklığını düşüreceğinden ve çok yapıyorsanız soğumaya neden olacağından azar azar parçalara bölüp birkaç defada pişirilmeli. Her partiden sonra tekrar yağ kızdırılmalıdır. Ayrıca kızartma sırasında yağ sıçramasını engellemek için tencere kapağı yerine tel kapaklardan kullanırsanız kalamarların hamurumsu kıvam almasını engellersiniz. Kevgir kullanılarak yağdan alınan kalamarlar fazla yağını bırakması için kese kağıdı gibi bir kağıdın üzerine koyulur. Peçetenin üzerine koymak kalamarların alt tarafının yumuşamasına sebep oluyor.
Tarator sos için bütün malzemeler bir kapta karıştırılır. Tarator sosunuz hazır.
Biz ailecek kalamarı çok seviyoruz.(5 yaşındaki kızım dahil) Bu şekilde evde yaptığımız kalamarlar, restaurantlardaki kalamarları aratmıyor. Tarator sos da bir o kadar başarılı oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


Fırında Çıtır Tavuk Kanat

5 Temmuz 2015 Pazar


Malzemeler:(3-4 kişilik)
1 kg. tavuk kanat
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 silme çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı süt
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Bir kaba, kanatlar dışındaki bütün malzemeler koyulur. Karıştırılır. Kanatlar da eklenir ve bütün malzeme kanatlara ,elle mıncıklanarak yedirilir. Kabın üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabına koyulur. Kanatların marine olması için en az yarım saat bekletilir. (1-2 saat bekletmek, kanatların sosla daha da lezzetlenmesini sağlıyor.) Tavuk kanatlar buzdolabından alındıktan sonra, sosun içinden alınarak fırın tepsisine dizilir. (Daha da çıtır tavuklar için kanatlar ızgara teline dizilir. Fırınınızın mahvolmaması için; ızgara telinin alt rafına fırın tepsisi koymayı unutmayın.:))Önceden 180 ° ısıtılmış fırının fanlı modunda, orta katta, kanatlar iyice kızarana kadar, yaklaşık 30 dk. pişirilir. (Fırınların pişirme sürelerinde farklılıklar olabiliyor.Bu nedenle ilk 15-20 dakikadan sonra kanatları ara sıra kontrol etmekte fayda var.)
Mükemmel ötesi tavuk kanatlarınız hazır. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.




Kremşantili Kurabiye

28 Mayıs 2015 Perşembe


Malzemeler:(yaklaşık 57 adet ceviz büyüklüğünde kurabiye çıkıyor.)
1 kutu yani iki paket orman meyveli toz krem şanti(kakaolu ya da sade de kullanılabilir. Toz hali kullanılacak. Süt ya da su ile karıştırılmayacak.)
1 paket vanilya
1 su bardağı zeytinyağı (istediğiniz başka bir sıvıyağ da kullanılabilir.)
3 su bardağı un

Yapılışı:
Toz krem şantiler, vanilya ve zeytinyağı bir kapta karıştırılır. Un kontrollü olarak yavaş yavaş eklenerek hamur yoğurulur. Hamur bütünleşen yumuşak bir hamur olmuyor, kolay birleşmiyor.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elle sıkılarak yuvarlaklar yapılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 170 derece fırının orta katında, statik fonksiyonda, yaklaşık 15 dakika pişirilir, fırından çıkartılır. (Fırından çıkartıldığında yumuşak oluyor. Soğuyunca sertleşiyor.) Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Un kurabiyesi tarzındaki kurabiyeleri seviyorsanız bu kurabiyeye de bayılacaksınız. Hem pratik, hem lezzetli.
Afiyet bal şeker olsun.

Pankek


Malzemeler:(15-16 minik pankek)
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı şeker
Yarım paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 silme çay kaşığı tuz


Yapılışı:
Bir kaba un ve kabartma tozu haricindeki malzemeler koyularak karıştırılır. Daha sonra un ve kabartma tozu da bu karışıma elenerek çırpılır.Hamur koyuca kek kıvamında olur. Kızdırılmış teflon tavaya,  bir küçük kepçe kadar dökülüp hafif yayılır.(Ben çay tabağı büyüklüğündeki pankek tavasını kullanıyorum. Çok kolay ve düzgün oluyor. Ama büyük bir tavanın içinde de 3-4 tane pankek pişirilebilir.)Kısık ateşte, üst kısmı delik delik olup tavayı salladığınızda tavadan ayrıldığında ters çevrilir.(Spatula ile de kenarından hafifçe kaldırıp kızarıp kızarmadığı kontrol edilebilir.)
Hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır. İster peynirle, ister tereyağla, balla ya da reçelle tüketebilirsiniz. Çok güzel bir kahvaltılık alternatifi oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


Çılbır(Yoğurtlu yumurta)

27 Mayıs 2015 Çarşamba



Malzemeler:(2 kişilik)
2 yumurta
1 lt. su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke

Sosu için:
1 su bardağı yoğurt
Çay kaşığının ucuyla tuz
1 diş sarımsak(Eğer yoğurda sarımsak eklenecekse, sarımsak çay kaşığının ucu kadar tuz ile dövülür. Bu durumda yoğurda tuz katılmaz.)
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
Nane
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Yapılışı:
Derin bir tencereye su koyularak ocağa alınır. Su kaynayınca tuz ve sirke eklenir. Ocak orta ateşten biraz kısığa getirilir. İçine ilk yumurta suya yakın mesafeden direkt olarak kırılır. Karıştırmadan yaklaşık 3 dk. haşlanır.(ben yumurtanın sarısını kayısı kıvamında sevdiğim için 5 dk. haşlıyorum.) Daha sonra delikli bir kepçe yardımı ile yumurta sudan alınır.Diğer yumurtalara da aynı işlem uygulanır ve servis tabağına alınır.

Çılbırın sosu için, yoğurdun içine çay kaşığının ucuyla tuz koyulur. İsteğe göre dövülmüş 1 diş sarımsak da eklenebilir. Pürüzsüz olana kadar çırpılır. Servis tabağındaki haşlanmış yumurtanın çevresine ve üzerine gezdirilir.

Küçük bir tavaya tereyağı ve kırmızıpulbiber koyulur.Ocağa alınıp kızdırılır. Yoğurtlu çılbırın üzerine gezdirilir. İsteğe göre çılbırın üzerine nane de serpilerek servis edilir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) Nedir?

Su da yumurta pişirme yöntemidir. Aynı zamanda yoğurtlu yumurta da denir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yumurtalar olabildiğince alçaktan kırılmalı. Çok yukarıdan kırılırsa yumurta aklarının parçalanması ve sarısının dağılması gibi problemler olabilir.

Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) yapılacağı zaman yumurtaların akları tamamen pişmiş, sarıları ise rafadan olmalı.

Çok lezzetli bir kahvaltı alternatifi oluyor. Üzerine yağ gezdirilmezse, yağsız, çok güzel bir diyet öğünü de oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


Tavuklu Mantar Borani

25 Mayıs 2015 Pazartesi


Malzemeler:(2 kişilik)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
180 gr. kuşbaşı doğranmış kemiksiz tavuk pirzola
400 gr. mantar (yaklaşık 3-4 mm. kalınlığında doğranmış)
Çay kaşığının ucuyla tuz
1/2 çay kaşığı karabiber(kırmızıtozbiber de olabilir. Acı sevmiyorsanız ya da bende olduğu gibi evde küçük çocuğunuz varsa koymamanızda fayda var.:-) )
4 adet sarımsak (Ayıklanacak ve yıkanmadan 1 çay kaşığı tuzla dövülecek.)
250-300 gr. yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 silme tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
1 silme tatlı kaşığı domates salçası
(Baharat çeşidi ve miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)


Yapılışı:
 Tavaya zeytinyağı koyulur. Küçük kuşbaşı doğranmış tavuklar eklenir.Kısık ateşte yaklaşık 7-8 dakika, ara ara karıştırarak pişirilir. Mantarlar eklenir. Ara ara karıştırılarak, mantarlar suyunu salıp çekene kadar, orta ateşte yaklaşık 7-8 dk. pişirilir. Ocak kapatılır. Çay kaşığının ucuyla tuz eklenir. Karabiber eklenir.
 Sarımsaklar 1 çay kaşığı tuz ile dövülerek yoğurt ile karıştırılır. 
 Tavuklu mantar tabaklara alınır. Biraz ılıyınca, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. 
 Ufak bir tavada tereyağı eritilerek kırmızıpulbiber ve salça eklenir. Yaklaşık 1 dk. karıştırılarak biraz kavrulur ve sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirilir. 
Bu tarifi sadece mantarla da yapabilirsiniz. Tavukları kendi yağıyla pişirip yağ katmadan mantarları da pişirebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurdun üzerine de yağ dökmezseniz harika bir diyet yemeğine dönüşür. İnanılmaz lezzetli, nefis bir yemek oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.



Krep

15 Mayıs 2015 Cuma


Malzemeler:(6 adetlik)
2 yumurta
1 su bardağı süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 silme çay kaşığı tuz (tatlı bir krep hamuru hazırlamak için tuz yerine pudra şekeri koyabilirsiniz.)

Yapılışı:
Öncelikle yumurta, süt ve un bir kaba alınarak kaşıkla çırpılır. Daha sonra zeytinyağı eklenir, karıştırılır. Karışım başka bir kabın üzerine koyulan elekten kaşıkla ezilerek tamamen geçirilir. Eleğin altı kaşıkla ara ara sıyrılır. Böylece hem malzeme eleğin deliklerinden rahat geçer, hem de eleğin altındaki un malzemeye geri katılmış olur. Bu şekilde hazırlanan krep hamuru yaklaşık 5-10 dk. dinlendirilir. Bu arada krep tavası, peçeteye sürülen tereyağı ile silinir.Ocağın büyük gözü orta ateşe getirilir. Tava 6-7 sn. ısıtılır. Krep hamuru karıştırılır ve içinden 1 kepçe hamur alınarak tavaya dökülür. Tava biraz sağa, sola eğilerek krep hamuru yayılır. Islaklık yavaş yavaş kaybolmaya, kuruyup hamur kabarmaya başlayınca kızarması için yaklaşık 7-8 sn. beklenir.( Tavayı hafif salladığınızda hamur tavada kaymaya başladıysa, krebin kenarını spatuayla hafifçe kaldırıp altının kızarıp kızarmadığını kontrol edebilirsiniz.) Krebin altı kızarınca ters çevrilir. Yaklaşık 7-8 sn.sonra yine kontrol edilerek krep tavadan alınır. Tava biraz havada sallanarak soğutulur ve krep karıştırılarak tavaya 1 kepçe  dökülür. Yaydırılır ve tekrar ocağa alınır. (Ben tavayı havada 3-4 kez salladıktan sonra tava elimdeyken krep hamurunu karıştırıp 1 kepçe tavaya döküyorum.Sonra tekrar ocağa koyuyorum. Yoksa krepler çok hızlı pişip yanmaya başlıyor.Her seferinde tavayı havada sallayıp biraz soğutmak ve krep hamurunu iyice karıştırıp tavaya dökmek bence önemli ayrıntılar.) Muhteşem krepleriniz hazır. İster içine beyaz peynir, ister kıymalı harç, ister sosisli harçla, ister çokokrem sürerek ya da meyve parçacıkları koyarak afiyetle yiyebilirsiniz. Pazar sabahları için de çok güzel bir alternatif. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.







Sütlü Kremalı Hindi

30 Nisan 2015 Perşembe


Malzemeler:
500 gr. hindi ızgara
1 küçük çay bardağı süt
1 küçük çay bardağı sıvı krema
1 tatlı kaşığı kekik
1/2 küçük çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak(ayıklanıp dövülmüş ya da rendelenmiş)
1 tutam dereotu(ince kıyılmış)
Çay kaşığının ucuyla karabiber
1 silme çay kaşığı tuz
(Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)

Pişirmek için: 
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Bütün malzemeler bir kapta biraraya getirilir. Elle iyice harmanlanır. Kabın üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur. Isıtılır. Buzdolabından çıkarılan hindiler sostan çıkarılarak tavaya alınır. Yaklaşık 10 dk. kadar orta ateşte pişirilir. Sonra kapağı kapalı olarak yaklaşık 20-25 dk. daha pişirilir.
Hindi eti yediğinize inanamayacaksınız.  O kadar yumuşak ve lezzetli oluyor ki.
Afiyet bal şeker olsun.

Bezelye yemeği



Malzemeler:(4 kişilik)
1/2 kg. haşlanmış bezelye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan(ayıklanmış, yıkanmış ve rendelenmiş ya da robotta çekilmiş)
2 adet domates(kabukları soyulup rendelenmiş ya da robotta çekilmiş)
1 silme yemek kaşığı domates salçası( yemeğinizde salçanın daha yoğun olmasını istiyorsanız, 2 silme yemek kaşığı salça da koyabilirsiniz.)
Yaklaşık 2 su bardağı sıcak su
1 silme tatlı kaşığı tuz
Çay kaşığının ucuyla karabiber
Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.

Yapılışı:
Tencereye yağlar koyulur ve kısık ateşte eritilir. Kuru soğan eklenerek, kısık ateşte yaklaşık 3-4 dk. ara ara karıştırılarak pişirilir. Domatesler eklenir ve kısık ateşte, ara ara çevrilerek yaklaşık 10 dk. pişirilir. Salça eklenir ve yaklaşık 1-2 dk. kısık ateşte ara ara çevrilerek pişirilir. Yaklaşık 2 su bardağı sıcak su eklenir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bezelye eklenir. Kapak kapatılır ve yaklaşık 4-5 dk. kaynatılır. Ocak kapatılır. Baharatlar koyulur. Yemek soğuyunca biraz suyunu çekiyor. Bu nedenle ısıtmadan önce biraz su(~ yarım-1 su bardağı kadar) eklemek gerekiyor. Ben bezelyeye bayılıyorum. Siz de seviyorsanız mutlaka deneyin.
Afiyet bal şeker olsun.

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino