Kalamar Tava

6 Temmuz 2015 Pazartesi



Malzemeler:
350 gr. kalamar (taze ya da donuk)
1 silme çay kaşığı toz şeker
1 silme çay kaşığı karbonat
1 limonun suyu
1 şişe maden suyu
1,5 büyük çay bardağı un
1 silme çay kaşığı tuz
Tavayı yaklaşık 2 cm. derinliğinde dolduracak kadar ayçiçek yağı

Tarator sos:
3-4 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 diş sarımsak(dövülmüş)
3 yemek kaşığı yoğurdun susuz kısmı(mümkünse süzme yoğurt)
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme çay kaşığı tuz
(Biz tarator sosta ceviz pek sevmiyoruz. Ama siz istiyorsanız 2-3 tane dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.)

Yapılışı:
Bir kaba kalamar(donuk kalamar kullanılacaksa oda ısısına gelerek iyice yıkanmış), toz şeker, karbonat ve limon suyu koyularak yaklaşık 10-15 dk. iyice ovulur. Bu malzemeler biraz köpürecek. Bu gayet normal. Sonra üzerine maden suyu dökülür. (Maden suyu yerine 1 su bardağı süt de koyulabilir.Gayet hoş bir lezzet verir.)Hafifçe, elle bir iki kez karıştırılarak maden suyunun kalamarların arasına girmesi sağlanır. Kabın üzeri streç filmle kapatılarak buzdolabına koyulur. En az 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir. 1 gün bekletmek kalamarların çok daha iyi bir şekilde terbiye edilmesini sağlayacaktır. Böylece kalamarlar daha yumuşak olacaktır.
Kalamarları buzdolabından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve kesinlikle yıkanmaz. Derin bir tavada yağ çok iyi kızdırılır. Kalamarlar bol ve kızgın yağda, tavanın dibine değmeden pişirilmelidir. Yoksa çok yağ çeker ve çıtır olmaz. Bir kaba un ve tuz koyularak karıştırılır. Kalamarlar oda ısısına gelince, hafifçe silkelenerek una batırılır. Hafif silkelenerek fazlalık unlardan kurtulup kızgın yağa bırakılır.2 dakika pişmesi yetelidir. 3 dakikadan fazla pişirilirse sertleşir ve lastik gibi olur. Kızgın yağa batırılan kalamarlar yağın sıcaklığını düşüreceğinden ve çok yapıyorsanız soğumaya neden olacağından azar azar parçalara bölüp birkaç defada pişirilmeli. Her partiden sonra tekrar yağ kızdırılmalıdır. Ayrıca kızartma sırasında yağ sıçramasını engellemek için tencere kapağı yerine tel kapaklardan kullanırsanız kalamarların hamurumsu kıvam almasını engellersiniz. Kevgir kullanılarak yağdan alınan kalamarlar fazla yağını bırakması için kese kağıdı gibi bir kağıdın üzerine koyulur. Peçetenin üzerine koymak kalamarların alt tarafının yumuşamasına sebep oluyor.
Tarator sos için bütün malzemeler bir kapta karıştırılır. Tarator sosunuz hazır.
Biz ailecek kalamarı çok seviyoruz.(5 yaşındaki kızım dahil) Bu şekilde evde yaptığımız kalamarlar, restaurantlardaki kalamarları aratmıyor. Tarator sos da bir o kadar başarılı oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Afiyet bal şeker olsun.


0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino