Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması

7 Ocak 2016 Perşembe

 



Malzemeler:
10 adet orta boy dolmalık biber(Yıkanıp çekirdekleri çıkarılmış)
2 adet orta boy domates(Yıkanmış, kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış)
2 adet orta boy kuru soğan(Ayıklanmış, yıkanmış ve küp doğranmış)
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 silme çay kaşığı + 1 silme tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 silme çay kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı kuru nane
1/2 tatlı kaşığı + 1 silme çay kaşığı tuz


(Baharat çeşidi ve miktarı, isteğe göre arttırılıp azaltılabilir.)


Yapılışı:
Tencereye 1/2 çay bardağı zeytinyağı koyulur.  Yağ orta ateşte kızdıktan sonra içine çam fıstığı eklenir. Ocak kısık ateşe getirilir.Fıstıklar hafif pembeleşinceye birkaç dakika kavrulur. Soğanlar da eklenir. Soğanlar şeffaflaşıncaya kadar fıstıklarla beraber,kısık ateşte 2-3 dakika karıştırılır. 1 su bardağı pirinç 5 dakika ılık suda ıslatılır. Islanan pirinçler soğuk suda yıkandıktan sonra soğan ve fıstık karışımına atılıp yaklaşık 10 dakika, kısık ateşte, birlikte kavrulur. Yenibahar, karabiber, 1/2 tatlı kaşığı tuz, nane, 1 silme çay kaşığı toz şeker, kuş üzümü ilave edilir ve hepsi birkaç kez karıştırılır.1 su bardağı sıcak su eklenir ve 15 dakika kısık ateşte pişirilir. (Önce kapak kapatılır. Pirinçler suyunu çektikten sonra kapağı açılarak karıştırılır. Daha sonra kapak açık olarak, ara ara karıştırılarak pişirilir. ) Böylece dolmanın içi hazırlanmış olur.
Dolmalık biberlerin içi oyularak temizlenir. Dolma içi biberlerin içine doldurulur. Pirinçlerin şişme payı da düşünülerek yarım cm. kadar boşluk bırakılır. 1 tane domates biberlerin ağzını kapatacak şekilde dilimlenir. Doldurulan ve domatesle kapak yapılan biberler fırın kabına dizilir. Biberlerin arasına artakalan domates dilimleri koyulur.
Ayrı bir kapta 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 silme tatlı kaşığı şeker, 1 silme çay kaşığı tuz ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı,  kaşıkla iyice karıştırılır. Biberlerin üzerine gezdirilir. 
Önceden ısıtılmış 150°C fanlı alt üst pişirme modunda çalışan fırının 2. rafında yaklaşık 45-50 dk. pişirilir.
Çok hafif, çok lezzetli bir tarif. Denemenizi tavsiye ederim.
Afiyet bal şeker olsun.







0 yorum:

Yorum Gönder

Lezzet Mucidi Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino